Hvorfor burde man bruke vektteppe mot angst?

Overblikk

Vektteppe er tyngre enn vanlige tepper. De veier vanligvis fra ca. 2 kg til 13 kg, noe som gjør dem tyngre enn gjennomsnittlig dyne eller teppedyne. For mange mennesker som har lidelser som angst, søvnløshet eller autisme, kan vektteppe gi et trygt alternativ til andre typer behandling. Vekteppe kan også brukes til å komplettere eksisterende terapier.

Vektede tepper kan bidra til å redusere angst hos både barn og voksne. De er vanligvis trygge å bruke. De hjelper mange mennesker til å oppnå en avslappet tilstand, slik at de kan få en dypere søvn.

Vektede tepper hjelper til med å stabilisere kroppen din når du sover ved at kroppen påføres et behagelig trykk nedover. Denne prosessen, kjent på engelsk som «earthing» eller «grounding», kan ha en dyp beroligende effekt. Teppene simulerer også DPT (Deep Pressure Touch), en form for terapi som bruker faste og stabile trykk mot kroppen for å redusere kronisk stress og høyt angstnivå.

Studier viser at «groundingg» kan bidra til å redusere nivåene av stresshormonet kortisol om natten. Kortisol produseres når hjernen tror du er under angrep, skal flykte eller skal gå i kamp. Stress kan eskalere kortisolnivåene. Dette kan ha en negativ innvirkning på immunforsvaret. Det kan også øke blodsukkernivået og påvirke fordøyelseskanalen negativt.

Forhøyede kortisolnivåer, spesielt de som ikke naturlig tilbakeføres til normale nivåer, kan forårsake flere komplikasjoner.

Disse inkluderer:
• depresjon
• angst
• søvnløshet
• vektøkning

Ved å anvende DPT (Deep pressure touch), kan vekt tepper fremme avslapning og bidra til å bryte denne negative syklusen. Dette kan føre til utskillelse av nevrotransmitterne dopamin og serotonin, som er følsomme hormoner produsert i hjernen. Disse hormonene bidrar til å bekjempe stress, angst og depresjon.

En studie som ble publisert i «Journal of Alternative and Complementary Medicine», viste at «grounding» av menneskekroppen mens du sover, er en effektiv måte å synkronisere kortisolsekresjon med sine naturlige, 24-timers sykluser, spesielt hos kvinner. «Grounding» bidro til å redusere kortisolproduksjonen hos deltakerne mens de sov. Dette resulterte i forbedret søvnkvalitet, samtidig som det lindret stress, søvnløshet og smerte.

En annen studie viste at 15 kgs vekt tepper er en trygg og effektiv måte å redusere angst hos voksne. Av de 32 voksne som deltok i studien, rapporterte 63 prosent av deltakerne lavere nivåer av angst.

Kilde: Healthline